En weer wordt een vraag vanuit de inwoners door de raad van tafel geveegd. Gemeentebelang deed donderdagavond 17 februari niks anders dan de wens van de inwoners verwoorden in de gemeenteraadsvergadering.

Onderzoek kosten afval scheiden aan huis

Hoe mooi zou het zijn, als je aan huis je afval kan scheiden. Dat je maar een paar euro meer gaat betalen dan in 2021. Maar dat al je soorten afval nog steeds bij je huis worden ingezameld. Dat je niet door weer en wind met je afvalzakken naar de milieustraat hoeft? Omdat het je anders bijna €100 meer kost. Dat je niet met je afvalzakken vol plastic, metaal en drinkkartons meer dan een kilometer moet lopen naar de supermarkt? In de zomer. In de volle zon. Dat je overigens ook maar een paar euro meer kost dan in 2021.

College en raad laten inwoners links liggen

Ons voorstel aan het college om te onderzoeken wat het zou kosten om afval door de eigen reinigingsdienst op te laten halen, daarvan zei wethouder de Jong: “Dat lijkt ons geen goed idee.” En de rest van de raad stelde ons raadslid Bert Holleman vooral vragen over de reden waarom hij dit voorstel nooit eerder heeft besproken. Ze gingen volledig voorbij aan de wens van de inwoners om te onderzoeken of afval scheiden niet makkelijker kan dan het huidige systeem. Het huidige systeem Van Afval Naar Grondstof loopt zo mank als het maar kan. Dus moet het aangepast worden. Harderwijk Anders, PvdA en CDA zien dit gelukkig ook in. Zij willen immers ook dat het wegbrengen van afval inwoners makkelijker gemaakt wordt. Wat is er dan fijner voor je inwoners om dit ook aan huis te kunnen doen? Bert wilde het college met de voorgestelde motie de opdracht geven om een prijskaartje laten maken zodat we die kosten ook mee kunnen nemen in een wijziging van het nieuwe afvalinzamelsysteem.

Oude modellen

Dat ons raadslid door meerdere raadsleden beticht werd van regelmatige afwezigheid, onoplettendheid, het gebruiken van desinformatie en gebruiken van nepnieuws is voor ons onbegrijpelijk. Blijkbaar vindt PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos het fileren van een raadslid, met een extra idee om afval scheiden  juist ook voor minima makkelijker te maken, belangrijker dan een extra oplossing voor een probleem dat zijn partij ook erkent. En kandidaat-wethouder voor Harderwijk Anders, Edwin Enklaar liet zich van een kant zien die wij niet van hem gewend zijn. Enklaar vroeg zich af of Bert had zitten opletten in de commissievergaderingen in 2016. Een vreemde vraag, aangezien Bert in 2016 niet de commissie Beleid Algemeen zat. Enklaar zelf overigens wel. Enklaar is juist een raadslid dat zich inzet voor alle bewoners. En wij hadden echt gedacht dat daarom Harderwijk Anders deze motie zou hebben gesteund. Harderwijk Anders zegt zelf dat zij het systeem van Putten ook in Harderwijk wilden introduceren. En mocht het zo zijn dat in commissievergaderingen in 2016 over dit onderwerp gesproken uitvoerig gesproken is over het ‘Puttens model’, zoals Edwin Enklaar van Harderwijk Anders beweert. Dan zou een onderzoek naar de kosten van dit model, nu in 2022, juist helemaal geen gek idee zijn. Iets wat 6 jaar geleden geen goed idee leek, kan nu juist wel dé oplossing zijn voor het verminderen van de afvalproductie per inwoner. Naast de oplossing die Harderwijk Anders zelf voor het probleem dat het huidige systeem zegt te hebben.

Inwoners extra laten stemmen

Misschien moeten we de komende weken gaan gebruiken om te zorgen dat inwoners op 14, 15 en 16 maart in het stemhokje ook een keuze kunnen maken over de manier van afval ophalen.

  • Makkelijk. Zelf scheiden aan huis. En door de eigen afhaaldienst met elektrische auto’s op te laten halen.
  • Minder makkelijk. Zelfde systeem als tot 2022. Maar wel je PMD apart houden en naar een ondergrondse container bij een winkelcentrum brengen.
  • Moeilijk doen. Zelfde systeem als tot 2022. Maar wel je PMD apart houden en naar de milieustraat brengen.

Dan weten we wat de inwoners willen. En daar draait het volgens Gemeentebelang om.