Onlangs was in het Financieel Dagblad te lezen dat een flink aantal gemeenten hun informatiebeveiliging niet op orde hebben. Ook bleek dat het proces van het beveiligen van vertrouwelijk informatie veel te complex is en niet centraal geregeld wordt.

Gegevens zijn veilig

Volgens fractie-ondersteuner Mark de Lange van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden is het van belang dat inwoners en ondernemers weten dat hun gegevens veilig zijn bij de gemeente. “Één van de eerste maatregelen die werden getroffen om corona een halt toe te roepen, is het thuiswerken. Dit gebeurt ook door ambtenaren uit het Harderwijkse gemeentehuis. Hierdoor zijn lang niet alle IT-handelingen meer beveiligd zoals ze zouden moeten zijn. Thuiswerkende ambtenaren gebruiken soms privécomputers of onveilige chatprogramma’s om informatie te delen.”

Storing

De Lange vervolgt: “Het Harderwijkse gemeentehuis heeft meer dan eens te maken gehad met een telefoonstoring, maar een storing in het computersysteem met persoonsgegevens van inwoners willen we niet meemaken.” Gemeenten krijgen allerlei producten van verschillende IT-leveranciers aangeboden. Er is een enorme markt op het gebied van softwareontwikkelaars. Je hebt de multinationals die aan de haal gaan met raamcontracten en die IT-services voor een hele gemeente leveren. Vaak hebben deze bedrijven ook  de contracten waarbij IT-beveiliging voorop staat. Daarnaast zijn er ook een heleboel kleine softwareleveranciers die maatwerk leveren voor specifieke afdelingen. De Lange: “Wij willen weten welke softwareleveranciers in ons gemeentehuis actief zijn. Welke ambtenaar de IT-beveiliging monitort en of we als gemeente voorbereid zijn op een grote software uitval.” Daarnaast is cybercriminaliteit is een steeds vaker voorkomende vorm van criminaliteit. De Lange: “Deze opkomende vorm van criminaliteit komt in allerlei vormen en maten voor. Helaas lezen we ook berichten dat organisaties hier vaak niet of onvoldoende op voorbereid zijn. Er bestaat voor Nederlandse gemeenten een informatiebeveiligingsdienst die waarschuwt als er een mogelijk lek in de IT-systemen bestaat. Wij willen weten hoe Harderwijk zich beveiligt tegen een cyberaanval. Daarom hebben wij over het onderwerp IT-beveiliging schriftelijke vragen gesteld aan het college.”