Het EK: Wat is Harderwijk nu toch mooi!

Gepubliceerd op 10 juli 2024 om 15:00

Afgelopen donderdag woonde ik het eerste debat van onze nieuwe minister-president, Dick Schoof, bij. Hoewel ik mij bewust was van de grote verdeeldheid binnen onze samenleving, werd dit tijdens het debat in de Tweede Kamer pijnlijk bevestigd. Ik ben van mening dat wrijving in een parlement legitiem is, aangezien dit de plek is waar inhoudelijke debatten tussen vertegenwoordigers van kiezers moeten worden uitgevochten. Normaliter weerspiegelt het debat in de Tweede Kamer dan ook de discussies binnen de samenleving. Het bedroefde mij echter enorm dat dit debat op dezelfde oppervlakkige en chaotische wijze werd gevoerd als in de samenleving, en dat inhoudelijkheid ontbrak. Hieruit trok ik meerdere conclusies: ten eerste, dat sommige aanwezigen in de Kamer geen toegang meer zouden moeten krijgen tot het netwerk. Ten tweede, dat de oppositie de rol van sensatiebeluste media heeft overgenomen. En ten slotte, dat de verdeeldheid binnen onze samenleving niet zal worden opgelost door Den Haag.

De zichtbare polarisatie is rampzalig voor de sociale cohesie en het altruïsme binnen ons land, twee pijlers van een goed functionerende samenleving. Vooral in Harderwijk zouden we meer naar elkaar moeten omzien. Dit is niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk voor het aanpakken van cruciale vraagstukken binnen de gemeente. Recentelijk hebben bijvoorbeeld studenten van de Universiteit Utrecht een onderzoek gepubliceerd naar de factoren die van invloed zijn op de afweging van ouders bij het gebruik van hun eigen sociale netwerk versus het inschakelen van professionele jeugdhulp in Harderwijk. De gemeente Harderwijk streeft er immers naar dat inwoners sneller hun toevlucht zoeken tot de sociale basis, om zodoende de druk op de professionele jeugdhulp te verlichten. Daarnaast heb ik zelf onderzoek verricht voor een beleidsplan gericht op eenzame ouderen in de gemeente Harderwijk. Uit deze onderzoeken werd duidelijk dat men over een tamelijk kleine sociale basis beschikt in de huidige individualistische maatschappij. De aanbevelingen om de sociale cohesie en het altruïsme te versterken in Harderwijk vliegen je dan ook om de oren.

Echter merkte ik ook op dat overheidsinterventies niet genoeg zullen zijn. Er moet een sfeer van intrinsiek altruïsme heersen, zoals nu tijdens het EK, om het sterke individualisme te doorbreken. Simone van Breda schreef gister in haar column: “Verbinden is een keuze die we kunnen maken.” Het EK laat bevestigt dit. Iedereen verenigt zich massaal. Ouderen en jongeren juichen samen, christenen en moslims zagen samen op het marktplein hoe Stefan de Vrij de bal binnenkopte, en Hierdenaren integreerden zich toeterend in de Turkse gemeenschap. Het was werkelijk prachtig. Harderwijk-Hierden kan zo mooi zijn, en nog mooier worden als we meer 'wij' uitstralen in plaats van 'ik'.

 

Veel plezier vanavond allemaal!

 

Lloyd-Leonard Opdam

Fractieondersteuner Gemeentebelang Harderwijk-Hierden 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.