Gemeentebelang vindt de oproep van Heijboer en Kroese een bijzondere oproep. Het Dolfinarium wil helemaal niet stoppen en 2 ex-ambtenaren van de gemeente Harderwijk suggereren het wegwerken van het Dolfinarium dé oplossing voor de stad is. En dat is vreemd. Het Dolfinarium van Aspro Parks heeft helemaal geen plannen om op korte termijn weg te gaan uit Harderwijk. Afgelopen zomer gaf parkmanager Tiebot nog aan dat de wens is om de komende jaren flink te investeren. Het waterpark zal op termijn uitgebreid gaan worden en de opdracht van het ministerie om de verblijven op te knappen en te vergroten, gaat ook plaatsvinden. Dit staat averechts op het plan van de landschapsarchitect en de stedenbouwkundige. De twee mannen die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in een mooier Harderwijk, uiten zich nadrukkelijk in de media over hun ‘natuurlijk Dolfinarium-eiland.’

Laten we niet vergeten, dat we als gemeente geld willen verdienen aan de ‘braakliggende grond’. Nu parkeerplaatsen en groenstrook. De oproep van de beide mannen schreeuwt juist om dat niet te gaan doen. Hun plan geeft geen cijfers van de te verwachten kosten. Maar wij schatten in dat de oproep van de mannen, de gemeente erg veel geld zal gaan kosten. Aspro Parks moet uitgekocht worden, er moeten forse aanpassingen in het terrein gedaan worden en de exploitatieopbrengsten voor de komende tientallen jaren van de commerciële plint met eventcenter/theater/restaurants/retail gaan we als gemeente ook mis lopen. En dat moeten we niet willen.

De hele intentie van de commerciële plint moet blijven zoals die was. Wij zien er graag een theater en/of eventcenter, aangevuld met restaurants en winkels. Tegen het Dolfinarium aan en zo opgezet dat het lijkt alsof het Dolfinariumeiland en de commerciële plint één zijn. Slechts gescheiden van de stad door de twee bruggen (Vischpoort- en Dolfinariumbrug). Hoe dit ingevuld wordt en hoe we dit kunnen laten vormgeven, lijkt ons een mooie klus voor een ambtenaar die het hele land door kan gaan om hier een geschikte partij voor te vinden. Dit lijkt ons voor de gemeente een veel meer winstgevende oplossing dan een mooie tekening van het gebied en een paar losse kreten van 2 ex-ambtenaren.

Wij vinden het niet nodig om nu een advies aan het college te geven over het Dolfinarium. Volgens onze fractie hoort het Dolfinarium bij Harderwijk en heeft het park de gemeente veel goeds gebracht. Het Dolfinarium is in handen van een Spaanse multinational die geen plannen heeft om het park te verkopen. Het is een mooi bedrijf dat gehuisvest is op een fantastisch stuk van de stad en dat moet volgens Gemeentebelang ook zo blijven.

Overigens vinden wij het idee van een zoetwaterzwembad verbonden met het Wolderwijd, in plaats van de Dolfijnendelta, een mooie optie. Dit past in onze visie op Harderwijk 2022-2026.