Vind het college de veiligheid van de inwoners wel belangrijk? Deze vraag kunnen we ons wel stellen. Afgelopen week liet de politie een aantal nepwapens zien. BB-guns. Balletjespistolen. Kleine balletjes die onder hoge druk worden weggeschoten. Attributen die al veel eerder van straat hadden gekund.


Eind oktober ontvingen wij de antwoorden van het college op onze vragen over de landelijke actie ‘Drop Je Knife’. Loco-burgemeester Gert-Jan van Noort heeft deze namens het college ondertekend en ambtenaar Bennet Hup heeft de uitvoering voor zijn rekening genomen.

Capaciteit belangrijker dan veiligheid

Eigenlijk kunnen we uit de beantwoording van de vragen niets anders concluderen dat het Politieteam Veluwe-West (Harderwijk, Ermelo en Putten) een drastisch tekort heeft aan capaciteit. En daar moet wat Gemeentebelang betreft verandering in komen. Er moet meer geld komen voor het politieapparaat. Als gemeente moeten we daar in onze begroting een post voor vrij maken en dat als dat geld er niet is, dan halen we dat weg bij posten waar veel geld van minder belang is.

Wel vreemd

Volgens de behandelend ambtenaar is ten tijde van de bekendmaking van de actie (februari 2022) in het politieteam besproken om niet aan de actie deel te nemen vanwege een capaciteitstekort. En dat is vreemd. Want er is helemaal geen capaciteit nodig voor deze inleveractie. Het inleveren is juist anoniem en dat maakt het zo waardevol. Het enige dat het politieteam Veluwe-West had hoeven doen, was een afsluitbare container neer zetten. Zou de politie in Harderwijk, Ermelo en Putten hun beschikbare capaciteit ook inclusief containers berekenen? Dat was misschien tientallen jaren geleden nog wel zo. Met verborgen flitscamera’s in containers langs de weg, of met onopvallende, observerende rechercheurs verstopt in een container.

Burgemeester

Maar wie is nu degene die beslist? De burgemeester. En die had samen met zijn wethouder veiligheid moeten beslissen om gewoon deel te nemen aan deze campagne. Het politieteam, die de actie had moeten uitvoeren, besluit dat een deelname door onze regio (Harderwijk, Ermelo en Putten) niet haalbaar is. Gewoon een afsluitbare vuilcontainer in de hal van het politiebureau neerzetten, kostte op zo’n 200 politieposten in Nederland gelukkig geen capaciteit. In Apeldoorn leverde de actie 25 verboden wapens op.

Is het dan echt nodig?

Als het in zo’n grote stad als Apeldoorn maar 25 verboden wapens oplevert? Zouden wij dan in Harderwijk ook niet een aantal wapens hebben opgehaald? Volgens het college zijn de cijfers in onze regio zo laag dat het geen aanleiding is tot een inleveractie. Daarnaast geeft het college terug dat een inleveractie een kleine kans geeft op inleveren van wapens door daadwerkelijke criminelen. Al was het zelfs zo geweest dat er geen wapens ingeleverd zouden zijn. Dat je criminelen de kans had gegeven om anoniem een wapen in te leveren, was al genoeg geweest. Vindt Gemeentebelang. Of wat te denken van die moeder die een stilettomes bij haar kind heeft aangetroffen? En niet weet wat ze daar mee aan moet? Die had je nu mooi de kans kunnen geven om het wapen zonder vragen in te kunnen leveren.